ΥΠΟΘΕΣΗ


Η υπόθεση
Έχοντας την ιδέα στα χέρια μας την αναπτύσσουμε σε μια σύντομη αφήγηση, περίληψη, που περιέχει απαραίτητα όλα τα στοιχεία της ιστορίας.
Χρήσιμο θα ήταν όταν την γράφουμε να την χωρίζουμε σε  ενότητες σκηνές ώστε να μπορούμε να την ανασυνθέτουμε, να την εμπλουτίζουμε ή και να την απλοποιούμε αν χρειάζεται. Γράψτε λοιπόν κάθε κομμάτι της σε κίτρινα post it κολλήστε τα στον τοίχο και αρχίστε το πηγαινέλα των σκηνών μέχρι να καταλήξετε στο επιθυμητό.
Αν σε κάποιες σκηνές κολλήσετε χρησιμοποιήστε το ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ…
Αν η ιστορία είναι μεγάλη, οπότε χρειάζεται καλύτερο έλεγχο τότε καλό θα ήταν να φτιάξετε, την ΣΚΑΛΕΤΑ δηλ. ένα  διάγραμμα πλοκής, χωρίς τους διάλογους που μας δίνουν λάθος μέγεθος. Μέσω της ΣΚΑΛΕΤΑΣ μπορείτε να υπολογίσετε και τον αριθμό των σελίδων.
Ας δούμε πως στήνουμε την υπόθεση.
Τρία μέρη αποτελούν μια σωστή διάταξη υπόθεσης έτοιμης να αναπτυχθεί σε σενάριο, είναι η ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – και η ΛΥΣΗ.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ : είναι ο μεζές που προσφέρετε στον διαβαστή για μπει στο νόημα της ιστορίας και να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή. Επιδιώκουμε το ενδιαφέρον του ώστε να προχωρήσει την ανάγνωση.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ : εδώ συμβαίνουν τα πάντα  όπως συμπτώσεις, έρωτες, γκάφες, δράματα, δολοφονίες, ίντριγκες, ……..και τόσα άλλα , ανάλογα με τις δυνατότητες του σεναριογράφου, ώστε όλα να οδηγηθούν στις απαντήσεις των ερωτημάτων και να φτάσουμε στο τέλος στην

ΛΥΣΗ : αν η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ωθεί τον διαβαστή να συνεχίσει  η ΛΥΣΗ  πρέπει να τον αποζημιώνει για αυτή του την απόφαση. Εδώ ο ντέντεκτιβ αποκαλύπτει δραματικά τον ένοχο ήρωας επιβραβεύεται για τον ηθικό του αγώνα, ο υπέρ ήρωας κάτω από τον πανηγυρισμό του πλήθους θα συνεχίσει τον αιώνιο αγώνα του εναντίον του παγκόσμιου κακού ….και τόσα άλλα.
Και ακολουθεί η μαγική λεξη ΤΕΛΟΣ ουφφφφφφφφφφφ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
                                                                        περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχόλια