Προσχεδιασμός - stick figure


Φωτογραφία του χρήστη Comixing.


Τι σημαίνει προσχέδιο;
Προσχέδιο είναι όταν με πολύ απλά σχήματα και τεχνικές ο σχεδιαστής προσπαθεί να μεταφέρει από το μυαλό του, την θολή έμπνευση , στο χαρτί αποφεύγοντας τα λάθη. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι να σχεδιάσουμε ένα ΓΕΝΙΚΌ περίγραμμα να το ελέγξουμε για τυχόν λάθη και σιγά σιγά να προσθέτουμε λεπτομέρειες ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο προς το πραγματικό.

TIP. Πάντα ξεκινάμε από ένα γενικό προσχέδιο και μόνο αν είναι σωστό προσθέτουμε λεπτομέρειες Αν το ΓΕΝΙΚΌ είναι σωστό τότε χωράνε και οι λεπτομέρειες Μην ξεκινάτε ποτέ να σχεδιάζετε από μια λεπτομέρεια γιατί είναι σαν να θέλετε να σχεδιάσετε ένα αεροπλάνο και να αρχίζετε τον σχεδιασμό από μια βίδα στο φτερό.

Για να μπει κάποιος στην διαδικασία του προ σχεδιασμού χρειάζονται κάποιες βασικές γνώσεις, όπως διαστάσεις ( καρτέλα 1) όταν πρόκειται να σχεδιάσουμε άνθρωπο, το σχεδιαστικό μοντέλο δηλαδή τον ανθρωπάκο που μας κάνει όλες τις χάρες, λίγα χαρτιά και τον καλύτερο φίλο μας το μολύβι.
Υπάρχουν πολλά σχεδιαστικά μοντέλα όπως το πρώτο ανθρωπάκι που σχεδιάσαμε όταν είμαστε μικροί το stick figure. Έχει πολύ καλή απόδοση στην κίνηση όταν όμως το χρησιμοποιήσουμε σε σχεδιασμό ¾ είναι ανεπαρκές γιατί δεν αποδίδει βάθος ( σχέδια 1,2) αλλά και γιατί η ευθεία που περιγράφει την σπονδυλική στήλη μας δίνει μονολιθικά σχέδια.

TIP. Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου αποδίδεται με ένα ανοικτό S. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας αντικαθιστούμε την ευθεία με το S και τα σχέδια μας αποκτούν μια πιο περιγραφική κίνηση (σχέδια 4,5.) Τώρα το μοντέλο μας φαίνεται σχεδόν πραγματικό αλλά εξακολουθεί να μην αποδίδει τα ¾ και το βάθος. Προτιμήστε τις καμπύλες από τις ευθείες γραμμές για να δώσετε χάρη στο ανθρωπάκι σας.(σχέδιο 6,7).
Τα χαρτιά που χρειαζόμαστε είναι απλά χαρτιά εκτυπωτή για την ώρα ή ένα sketch book για να έχουμε τα σχέδιά μας συγκεντρωμένα
Για τα μολυβιά θα μιλήσουμε στις καρτέλες των υλικών. Για την ώρα χρησιμοποιείστε όποιο μολύβι σας αρέσει ή σας βολεύει περισσότερο.

ΤΙP. Πρόταση το μολύβι που ταιριάζει περισσότερο για γρήγορα και με μεγάλες τονικές αντιθέσεις, σχέδια είναι το 4Β.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις